Ku­vai­lu­tulk­kaus

Puhuvat kasvot mustana silhuettikuvana. Suun edessä kaarevia aaltoja.

Kuvailutulkkauslogo, Kulttuuria kaikille -palvelu

Mitä kuvailutulkkaus on?

Kuvailutulkkaus on visuaalisuuden sanallistamista. Kuvailutulkki muuttaa visuaalisen ärsykkeen puhutuksi tai kirjoitetuksi kieleksi. Perusohje on: "Kerro mitä näet." Kuvailutulkki ei tulkitse, vaan antaa tilaa vastaanottajan omalle tulkinnalle. Kuvailutulkkaus pyrkii välittämään esimerkiksi elokuvan, teatteriesityksen tai taidenäyttelyn teokset sanallisesti niin, että sokea tai heikkonäköinen henkilö voi päästä osalliseksi kokemuksesta yhdenvertaisesti näkevien kanssa. Kuvailutulkkauksesta hyötyvät muut myös ryhmät, kuten autismin kirjon henkilöt, maahanmuuttajat ja ikäihmiset. Maailmalla kuvailutulkatut elokuvat ovat saaneet yllättävän yleisön ammattiautoilijoista: Rekkakuskit kuuntelevat kuvailutulkattuja elokuvia ajaessaan.

Kokoamme tälle sivustolle hyödyllisiä ohjeita ja linkkejä erilaisille käyttäjäryhmille, kuvailutulkkauksesta kiinnostuneille, kulttuurialan ammattilaisille, kuvailutulkeille, kuvailutulkkauskonsulteille ja käyttäjille.


Mitä Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry tekee?

Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry on kuvailutulkkauksen asiantuntijataho ja edunvalvoja. Pyrimme edistämään  kuvailutulkkauspalvelun saatavuutta ja laatua. Toimimme kuvailutulkkauksen sisällön asiantuntijana erilaisissa hankkeissa, koulutamme kuvailutulkkeja, neuvomme kuvailutulkatun tapahtuman järjestämisessä, lainaamme kuvailutulkkauslaitteita, ylläpidämme asinatuntijajäsenistä koostuvaa kuvailutulkkaustoimikuntaa ja olemme jäsenenä Elokuvan saavutettavuusfoorumissa. Seuraamme tilannetta myös kansainvälisesti, teemme opintomatkoja ja osallistumme kuvailutulkkausta käsitteleviin tapahtumiin.

Ajankohtaiset uutiset ja tapahtumat löydät etusivulta

Kulttuuripalvelun nettisivujen Ajankohtaista-palkista löydät tuoreet kuvailutulkkaukseen liittyvät uutiset ja tapahtumat.

Ota yhteyttä

Kuvailutulkkaus-sähköpostilistalle lähetetään kaksi kertaa vuodessa uutiskirje ja ajankohtaiset tiedotteet. Voit liittyä sähköpostilistalle ilmoittamalla osoitteesi kulttuurisihteerille. Kuvailutulkkaus-sähköpostilista on tarkoitettu kaikille kiinnostuneille.

Voit ottaa yhteyttä kulttuurisihteeriin myös muissa kuvailutulkkaukseen liittyvissä asioissa.