Elo­ku­van ku­vai­lu­tulk­kaus

Kuvaile tärkeimmät henkilöt, toiminta ja pääasialliset tapahtumapaikat. Älä esitä yhteenvetoa vaan kerro, miten tarina etenee. Tärkeintä on antaa kerronnallisesti olennainen informaatio eli kuka, mitä, missä, milloin ja miten. Jos aikaa jää, voi kuvailla myös muuta oleellista tietoa (mm. puvustus, värit, tunnistamattomat  äänet, ruudussa näkyvät tekstit). Mieti kuitenkin mikä on kohtauksen tunnelma ja päämäärä, ennen kuin lisäät informaatiota. Esimerkiksi tappelukohtauksessa ei kenkien värillä ole väliä, vaikka se tieto mahtuisikin kuvailutulkkaukseen.

Kuvaile päähenkilöt (ikä, ruumiinrakenne, hiusten väri ja pituus, kasvonpiirteet, vaatetus).
Nimeä henkilöt selvästi. Käytä henkilöistä samaa nimitystä koko esityksen ajan, ellei se ole ristiriidassa juonen kanssa. Nimeäminen tapahtuu samanaikaisesti elokuvan tapahtumien kanssa, kun nimi tulee esiin tarinassa, se kerrotaan myös kuvailutulkkauksessa. Poikkeuksena esim. historialliset henkilöt ja muuten tunnetut hahmot (esim. James Bond) sekä tarinat/kohtaukset, joissa on paljon henkilöitä.

Kuvaile kaikki, mitä ei voi näkemättä päätellä ja mikä vaikuttaa muiden henkilöiden reaktioihin sekä esityksen tunnelmaan. Älä kuvaile sitä, minkä voi varmasti päätellä esimerkiksi äänen perusteella.
Pyri kuvailemaan ilmeitä ja sanatonta viestintää.
Älä puhu dialogin päälle. Keskeiset äänet kuten dialogi on jätettävä koskemattomiksi, mutta joskus dialogin jonkun osan päälle voi kuvailla jos toiminnan kuvaus on tärkeämpää. Silloin kun musiikki on olennaista kerronnan kannalta, älä puhu musiikin päälle. Jos juonen ymmärtämisen kannalta on pakko kuvailutulkata musiikin päälle, anna musiikin kuulua jonkin aikaa ennen kuin kuvailutulkkaat, ja lopeta kuvailutulkkaus ennen kuin musiikki loppuu.

Voi olla tarpeen etsiä erikoissanastoa elokuvan aihepiiriä varten. Apuvälineitä kuten kuvasanakirjoja ja tietoa löytyy internetistä. Toisaalta sanasto ei saa olla liian erikoistunutta sillä liiallinen erikoissanaston käyttö voi kiinnittää huomion itse elokuvasta kuvailutulkkaukseen.

Huomioi kuvailun ajoitus: älä paljasta juonenkäänteitä liian aikaisin.