Esi­tyk­sen ku­vai­lu­tulk­kaus

Kuvaile kaikki, mitä ei näkemättä voi päätellä ja mikä vaikuttaa muiden henkilöiden reaktioihin, esityksen tunnelmaan tms. Esimerkiksi: Hamlet ryömii sängyn alle. Kalle varastaa Ruusan lompakon. Elina on alasti.
Nimeä henkilöt selvästi. Käytä henkilöistä samaa nimitystä koko kuvailun ajan, paitsi jos esityksen juoni vaatii nimityksen muuttamista.
Vältä kovin persoonallista sanoilla maalailua. Ytimekkäät ja helppotajuiset ilmaisut selventävät tapahtumia eniten.
Tasainen ja rauhallinen puhe on mukavinta kuunnella. Aina se ei ole mahdollista näytelmän kiihkeän temmon vuoksi ja joskus on nopeutettava puheen rytmiä.
Kuvailutulkkaa dialogin taukojen aikana, jotta kuulija pystyy keskittymään näyttelijöiden ilmaisuun.
Älä pelkää olla hiljaa. Jos on pakko puhua näyttelijän päälle, voit puhua tavallista nopeammin.
Sanaa näyttämö on turha mainita, sillä se on itsestäänselvyys.
Ilmeiden kuvaus kiinnostaa näkövammaisia, vaikka ne usein kuulee näyttelijän puheäänestä. Itsestäänselvyyksiä kannattaa välttää tässäkin. Kerro oleelliset asiat. Esimerkiksi: kuka on näyttämöllä, kuka puhuu, minkälaiset lavasteet, minkälaisessa tilanteessa henkilöt ovat, kuka tulee lavalle, kuka poistuu, rekvisiitta, huonekalut, valaistus, värit, materiaalit, puvut, hahmojen fyysinen olemus, heidän kasvonilmeensä, liikkeensä, tekonsa, eleet, tappelut ja tanssit. Kerro mikä aiheuttaa tunnistamattoman äänen. Kuvailutulkkaa se mikä on katsojalle tärkeää juonen kehittymisen kannalta. Hyvä kuvailutulkkaus kannattelee esitystä ja täydentää sitä.

Kielenkäyttö

Käytä kokonaisia lauseita aina kuin mahdollista paitsi silloin kun nimeät hahmot. Käytä esityksen tyylin mukaista sanastoa. Vältä teknisiä termejä, jos ne eivät ole ehdottoman välttämättömiä. Vältä sanaa "hän", silloin kun se voi johtaa harhaan. Vältä sanomasta "nyt näemme". Ole tietoinen siitä mikä on todellista ja mikä on illuusiota esityksessä (älä puhu kummituksesta, jos et voi olla varma siitä, että henkilö on todella kuollut).

Tyyli ja ilmaisu

Älä puhu dialogin päälle, mikäli se ei ole aivan pakollista (esimerkiksi tilanteessa jossa joku puhuu ja samalla vetää aseen esiin). Jos joudut puhumaan näyttelijän repliikkien päälle, yritä valita vuoropuhelun vähemmän tärkeä kohta. Valitse tyyli, sävy ja tempo kuvailutulkkaamasi esityksen tai tapahtuman mukaiseksi. Reagoi kohtauksen tunnelmaan. Vastusta kiusausta täyttää jokainen hiljainen hetki. Anna kuulijoittesi kuulla myös taustaäänet ja tunnelma. Käytä oikein mikrofonia: vältä kohinaa ja koputtelua, älä vaihda etäisyyttä ja vältä tarpeettomia äänenvoimakkuuden vaihteluja. Kuvailutulkkaa tapahtumia sitä mukaa kun ne tapahtuvat, jotta kuulijasi pystyvät reagoimaan samoilla tunteilla ja samanaikaisesti kuin näkevä yleisö.