Ku­vai­lu­tulk­kaus­ta teh­des­sä­si

Esittele itsesi kuvailun alussa. Kerro ainakin nimesi.
Pyri hahmottamaan tilanne näkövammaisen kannalta ja kerro hänelle  oleelliset asiat.
Pyri hahmottamaan kuvailutulkattavan teoksen erityispiirteet ja teoksen yksilöllinen käsiala.
Sovita kuvailutulkkaus kohdeyleisön mukaan. Ota huomioon kuvailutulkkaatko aikuisille vai lapsille.
Käytettävissäsi oleva aika määrää sen, miten priorisoit ja muokkaat antamasi tiedon ja kuinka paljon yksityiskohtia pystyt kuvailemaan.
Mieti kuinka oleellista ja osuvaa jakamasi tieto on.
Ole johdonmukainen: etene yleisestä yksityiskohtiin. Esimerkiksi veistosta kuvailutulkatessasi kerro ensin yleisvaikutelma ja siirry sen jälkeen teoksen yksityiskohtiin.
Kun kuvailutulkkaat kokoja ja etäisyyksiä, tuo asiat käytännön tasolle. Esimerkiksi: käsivarren mitan päässä, vyötärön korkeudella, kananmunan muotoinen, jalkapallon kokoinen.
Käytä kuvailutulkkauksessasi yksinkertaista, selkeää ja ytimekästä kieltä, joka on osuvaa ja tilanteenmukaista. Varmista että kuvailutulkkaustasi on helppo seurata ja ymmärtää ensimmäiseltä kuulemalta. Käytä kokonaisia lauseita aina kun se on mahdollista.
Mukauta ilmaisusi esityksen sisällön ja tilaisuuden tyylin mukaiseksi.
Artikuloi selkeästi ja käytä hyvää suomenkieltä. Älä käytä murre- tai puhekielisiä ilmaisuja, elleivät ne sovi tyylillisesti kuvailutulkattavaan teokseen.
Älä käytä loukkaavia tai rasistisia termejä, mutta kuvaa etnisyyttä silloin kun se on oleellista.
Laajenna sanavarastoasi. Toimintaa kuvailutulkatessasi käytä kuvailevia verbejä. Istua ja kävellä verbeille on monta synonyymiä, jotka kertovat samalla myös tekemisen tavasta. Esimerkiksi Saituri röhnöttää tuolissa tai Kuningas Lear laahustaa pois.
Älä sensuroi näkemääsi. Olet välittämässä taideteosta, et suodattamassa sitä oman maailmankuvasi mukaiseksi.
Kuvaile näkemääsi ilman tulkintaa tai henkilökohtaisia kommentteja. Jos haluat tuoda oman tulkintasi esiin, tee selväksi, että se on henkilökohtainen kokemuksesi, eikä teoksen ominaisuus.
Käytä preesensiä ja kuvaile tapahtumia sitä mukaa kun ne tapahtuvat.
Suhtaudu kuvailutulkattavaan kohteeseen pidättyvästi mutta arvostavasti. Kuulosta varmalta, kiinnostuneelta ja asiantuntevalta. Älä ole holhoava äläkä liian tuttavallinen. Älä vähättele elämystä, jonka kuulija saa tapahtumasta. Sillä voi olla kuulijoillesi suurempi merkitys kuin sinulle.
Kuvailu ei saa koskaan aiheuttaa sekaannusta, se ei saa johtaa harhaan eikä häiritä tilaisuuden seuraamista.
Katoa! Hyvä kuvailutulkkaus kohdistaa huomion kuvailutulkattavaan kohteeseen eikä itse kuvailutulkkaukseen.
Pyydä kuvailutulkkauksestasi palautetta. Jos haluat jäsenneltyä palautetta, voit jakaa ennen kuvailutulkkauksen alkua valmiiksi maksettuja ja osoitteellasi varustettuja kirjekuoria jotka sisältävät suunnittelemasi palautelomakkeen. Asiakkaasi voivat täyttää lomakkeen nimettömänä.